Skip til primært indhold

Oversigt over forskningsprojekter

Her kan du se en oversigt over vores aktuelle og tidligere forskningsprojekter. Du kan læse mere om de enkelte projekter ved at følge linket i teksterne.

Aktuelle projekter

Dette projekt deltager aktuelt i region syddanmarks konkkurrence: Et sundere Syddanmark 2022.

Selvom tranebær har været brugt i mange som forebyggende behandling mod blærebetændelse så er der tvivl om effekten og i særdeleshed hvilket produkt (bær, saft, kapsler etc) og i hvilken dosis der har størst effekt. I dette projektet ønsker vi at undersøge hvilken form for tranebærprodukt der bedst forebygger blærebetændelse samt hvilken dosis der er nødvendig.

Du kan læse meget mere om hele projektet og konkurrencen ved at følge dette link.

I dette projekt udvikles og undersøges et nyt blærekateter som skal forebygge blærebetændelse hos kateterbrugere. Kateteret er baseret på en teknologi der kaldes interpenetrating polymer network (IPN). På et blærekateter sidder der en lille ballon på spidsen, som efter indføring i blæren, kan fyldes op med saltvand og dermed fungere som 'anker' således at kateteret ikke ryger ud igen. I vores nye kateter er ballonen modificeret med IPN-teknologien som bevirker, at antimikrobielle lægemidler (fx antibiotikum) kan frigives hen over ballonen og ud i urinen. På denne måde fungere ballonen både som anker og som lægemiddel-reservoir som kan frigive lægemidlet kontinuerligt over en lang periode (> en måned) og derved forhindre blærebetændelse i at opstå.

Kateteret er indtil videre testet i grise med rigtig god effekt. Studiet er publiceret i Frontiers in Microbiology og kan læses her.

Nedenfor ses en illustration af konceptet. Lægemidlet vandrer over IPN-ballonen via simpel diffusion (A-C). Når kateteret er anlagt (D) fyldes ballonen op med en antibiotika-opløsning (E).

APPFWU01V